POLICIJSKA UPRAVA PRIMORSKO – GORANSKA
Žrtava fašizma 3, 51 000 Rijeka, tel.: +385 51 430 333
primorsko-goranska uprava > Vijesti > Zajedno protiv govora mržnje na društvenim mrežama

Zajedno protiv govora mržnje na društvenim mrežama

Zajedno protiv govora mržnje na društvenim mrežama
8. veljača 2018. -

FOTO: PU primorsko-goranska 

Povodom Dana sigurnijeg Interneta (ove godine 6. veljače), danas je u riječkom Muzeju starih računala i informatičke tehnologije „Peek and Poke“ održana središnja aktivnost u sklopu kampanje „Spriječimo govor mržnje na društvenom mrežama“. Kampanju je organizirao i provodi Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske, a u današnjoj aktivnosti sudjelovali su učenici 7b razreda Osnovne škole „Kozala“  iz Rijeke, hrvatski vaterpolski reprezentativac i predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barać i  Svetozar Nilović, voditelj  Muzeja „Peek and Poke“.

Na početku događanja petero učenika je izreklo poruke, odnosno svoja razmišljanja o govoru mržnje. Kratku, ali snažnu poruku protiv govora mržnje „Budi informiran, a ne maltretiran“ poslao je Samir Barać, nakon čega su svi sudionici zajedno, u glas poslali poruku „Spriječimo govor mržnje na društvenom mrežama“.

Nakon uvodnih poruka, slijedilo je tematsko predavanje o elektroničkom nasilju, koje je održao Dario Tonković, policijski službenik iz Odjela prevencije. Naveo je kako Internet uz svoje dobre strane ima i one loše: napad na računala, napad na osobne podatke i osobnost. Tako pored raznih vrsta nasilja (vrebalno, fizičko i druga), postoji i Cyber ili informatičko nasilje, kojem je cilj povrijediti, uznemiriti ili na bilo koji način naštetiti, a može ga činiti jedna osoba ili grupa djece. Učenike je upoznao s razlikama između vršnjačkog i elektroničkog nasilja te načinima počinjenja elektroničkog nasilja. Sve navedeno je ilustrirao primjerima iz prakse, upućujući učenike na poduzimanje odgovarajućih mjera samozaštite, odnosno što trebaju učiniti da se i sami ne nađu u sličnim situacijama. Budući da informatičko nasilje za posljedicu može imati niz kažnjivih radnji, upoznao je učenike i s propisima i odredbama pojedinih zakona kojima su obuhvaćena razna kaznena djela (npr. uvreda, kleveta, sramoćenje i druga). Kako bi se zaštitili od mogućih posljedica posebno im je naglasio potrebu čuvanja svojih osobnih podataka, lozinki, ne iznošenja podataka o sebi i svojoj obitelji, objavljivanja i slanja fotografija koje netko može iskoristiti na način koji će za njih biti štetan. Također, istaknuo je  da su njihovi roditelji oni koji žele najbolje za njih te imaju i pravo i obvezu da kontroliraju njihove kontakte i korištenje Interneta i drugih suvremenih tehnologija. Nerijetko se misli da elektroničko nasilje može proći nekažnjeno, što je pogrešno radi čega je Tonković uputio učenike što mogu učiniti kako bi policiji pomogli da pronađe počinitelja.

Korisne preporuke i savjete, posebice prilikom korištenja društvenih mreža, za učenike je imao voditelj  Muzeja starih računala i informatičke tehnologije „Peek and Poke“, Svetozar Nilović.

Informacije i preporuke koje su dobili tijekom današnjeg predavanja učenici 7b  razreda Osnovne škole „Kozala“  ocijenili su ocjenom „odličan“, a pohvale na izbor i prezentaciju teme, kao i prostora u kojem je održano, odličnim su ocijenili i njihova razrednica 7b razreda, Jagoda Antić Ružić i psiholog Mladen Župan.  

Inače, cilj svih aktivnosti u sklopu kampanje „Spriječimo govor mržnje na društvenom mrežama“ je promicanje kulture dijaloga, tolerancije, nediskriminacije, ali i upoznavanje učenika s pojmom elektroničkog nasilja tj. mogućim zlouporabama tzv. novih tehnologija, kaznenopravnom zaštitom i načinima reagiranja u slučajevima zlostavljanja, kao i načinu prevencije ove vrste kriminaliteta kroz preporuke i savjete o samozaštitnom  ponašanju.   

Kampanja traje do kraja veljače održavanjem predavanja na temu elektroničkog nasilja za učenike, roditelje i stručne suradnike prema rasporedu koji se može vidjeti ovdje .

Vijesti za aktualni mjesec:


16.11.2018.U Rijeci održano stručno usavršavanje policijskih rukovoditelja
16.11.2018.NAJAVA: „Dani tehničke ispravnosti vozila 2018“
16.11.2018.Obilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometnih nesreća
16.11.2018.Mjesec borbe protiv ovisnosti - najava aktivnosti
16.11.2018.Priveden zbog počinjenja kaznenih djela
16.11.2018.Dragovoljna predaja eksplozivnih sredstava
16.11.2018.Smrtno stradao vozač mototocikla
15.11.2018.Otuđio suncobrane i ležaljke
15.11.2018.Otuđen crveni moped
14.11.2018.Riješena dva kaznena djela iz 2013. godine
14.11.2018.Obavljen očevid požara u osnovnoj školi u Rijeci
14.11.2018.Rijeka:Krađa Golfa
14.11.2018.Provala u benzinsku postaju
14.11.2018.Prijenosni šalter za upravne poslove u Baški
13.11.2018.Edukacija za srednjoškolce u sklopu preventivnog projekta „Zdrav za 5!“
13.11.2018.Prijavljen za obijesnu vožnju
13.11.2018.Osumnjičen za krađu parfema
13.11.2018.Priveden zbog prometnog prekršaja i droge
13.11.2018.Zatečeni s nedozvoljeno prikupljenim sirovinama
13.11.2018.Iz skladišta otuđen elektro materijal


str.: 1 od 3. Ukupno: 56 zapisa.